[PRINCIPAL] [VISITA SENDERS] [GRANS TREKKINGS] [EL SENDERISME] [ENLLAÇOS] [CONTACTE]

Busca un sender:

Trekkings
GR disponible
Mapa senders
Cercador

GR 2
GR 3
GR 4
GR 6
GR 7
GR 11
GR 92
GR 96
GR 97
GR 107
GR 150
GR 171
GR 172
GR 174
GR 175

Google  
 


Aquí teniu uns quants consells per afrontar amb èxit els trekkings que es proposen en aquesta web:
 

Tots els trekkings intenten complir els següents criteris:

- Recórrer els indrets muntanyencs més bonics d'Europa
- Intentar evitar les zones més turístiques i massificades, malgrat aviat no en quedarà cap
- Preferentment resseguir camins senyalitzats o de fàcil orientació
- Intentar evitar dificultats que requereixen tècniques o materials específics.

Pot ser que per complir amb aquestes premisses, enmig del trekking es faci algun enllaç  amb transport públic entre el final d’una etapa i l'inici d’una altra

Època

Tant als Pirineus com els Alps la època per realitzar senderisme són els mesos estivals de juliol, agost, setembre i fins i tot octubre. La resta de l’any les condicions hivernals de la muntanya requereixen altres tècniques i materials diferents.

L’època en que us garantiu la possibilitat de millor temps són les dues últimes setmanes de juliol o la primera d’agost. Abans podeu trobar massa neu, i després les possibilitats de que plogui és més elevada.

Cal tenir en compte que alguns itineraris poden estar massificats durant les èpoques estivals i potser caldria cercar dates alternatives, o realitzar les reserves amb suficient antelació.

Dificultats

Les rutes que us proposem en aquesta web són realitzables per qualsevol persona que gaudeixi d’una bona salut i es mantingui mínimament en forma, tot i que quan més entrenats estigueu més tranquil·lament les podreu fer, més en gaudireu, i menys patireu. Els desnivells a superar habitualment són considerables.

En quan al nivell de dificultat, els trekkings, majoritàriament, ressegueixen senders d’alta muntanya que no cal desmerèixer. Alguna persona del grup hauria de disposar de sobrada experiència en aquest terreny.

Alguns passos poden revestir alguna dificultat, en principi fàcilment superables, almenys per persones avesades a la muntanya.

Tot i això l’alta muntanya és un territori on diversos factors poden esgarriar-nos una ruta: el principal són les condicions meteorològiques: En general tots els fenòmens meteorològics a la muntanya es veu agreujats per l’orografia del terreny.

Als Alps els períodes de pluges, nevades, tempestes, boires poden durar varis dies seguits o fins i tot setmanes, amb una virulència molt superior a la dels nostres Pirineus. A més els canvis de temps es produeixen amb una rapidesa sorprenents, en minuts. Cal sempre estar ben informat de la previsió i portar l’equip adequat. Sovint, als Alps, quan s’anuncien diversos dies seguit de mal temps el millor és canviar de zona i anar-se’n a una altra banda dels mateixos Alps o quedar-se al Pirineu...

També als Alps (i molt esporàdicament al Pirineu) cal saber que fins i tot en ple més d’agost pot nevar a les cotes altes. Si és poca cosa no tindrem gaires problemes, però poden acumular-se quantitats considerables.

·         De tots els llocs que us proposem cal tenir en compte que persones sense experiència a la muntanya no haurien d’intentar superar la cara nord del Mont Perdut per la via al coll del Cilindro sense anar assessorats i assegurats per alguna persona amb experiència

Material

Un factor TOTALMENT DECISIU en l’èxit d’una expedició és el pes que porteu a l’esquena, i per això intentarem reduir el pes al màxim. No té res a veure caminar amb una motxilla lleugera, d’uns 10 Kg màxim, a caminar amb una motxilla pesada.

Aprofitarem totes les infraestructures dels refugis. Menjar i dormir als refugis ens estalviarà portar un munt de coses: tenda, aïllant, sac de dormir, menjar, fogonet...

Intentarem eliminar gairebé tot allò del que puguem prescindir, tot i que cadascú tindrà aquell caprici que tampoc cal descuidar.

En principi, durant l’època esmentada, tots els itinerari es poden fer sense grampons, però si que és recomanable portar un piolet lleuger. Les persones experimentades podrien passar sense, o potser portar un o dos pals que també ens serien útils la resta del camí.

En el següent enllaç teniu una llista completa de tot el necessari.

Dormir

Durant les rutes intentem dormir sempre en algun refugi de muntanya. Si es baixa a la vall l’oferta es diversifica, però tot i això la prioritat són els allotjament de caire senzill, que mantinguin mínimament l’esperit muntanyenc (Si és que en queda). A les valls franceses, per exemple, proliferen per arreu les anomenades Gîtes d’étape, que no deixen de ser allotjaments tipus refugi col·locats a les poblacions. Els seus homòlegs italians són les Posti tappa. La traducció literal al català seria final d’etapa,  o algú les anomena directament refugis de baixa altitud, però malauradament a casa nostra n’hi ha molt pocs. Aleshores intentem recórrer a allotjament tipus alberg, turisme rural, etc...

La majoria dels refugis tenen una alta ocupació durant els mesos d’estiu, per aquest motiu i per evitar sorpreses com la de dormir al carrer, és altament aconsellable que reserveu amb antelació. Quanta més millor, no passa res per reservar 6 mesos abans.

Menjar

El concepte d’àpats a la muntanya varia una mica. Caldrà diferenciar-ne 3: Esmorzar, durant la ruta i sopar.

L’esmorzar i el sopar el farem en el refugi.

Solucionats aquests àpats, durant el dia haurem de portar menjars amb alt contingut energètic, que pesin i ocupin poc i que es conservin adequadament. N’anirem menjant sovint, però en poca quantitat. Aquest menjar el podem portar o, aprofitant els refugis, comprar un pícnic que venen, en el que sol haver-hi un parell d’entrepans petits, fruita i alguna cosa de xocolata; així ja no cal carregar gairebé res de menjar.

Si pel primer o segon dia portem menjar de casa caldrà que aquest no ocasioni gaires deixalles, per exemple si porteu una llauna, aquesta l’haureu de carregar la resta de la ruta.