[PRINCIPAL] [VISITA SENDERS] [GRANS TREKKINGS] [EL SENDERISME] [ENLLAÇOS] [CONTACTE]

Estamos trabajando en la versión castellana  


GRAN TREKKING PER EL PARC NACIONAL DE GRAN PARADISO

El Parco Nazionale del Gran Paradiso als Alps Italians és el primer parc nacional creat a Itàlia l'any 1922. Disposa de 450 km de camins  i 11 refugis, configurant un paradís pels excursionistes.

A diferència de la banda francesa dels Alps encara podem trobar racons o valls on el turisme de masses no ho ha envaït tot...

Itinerari

La ruta que ús proposem es pot resseguir en 5 dies, amb la possibilitat de fer-la en un dia menys o en un dia més. Es tracta d’un itinerari entre les poblacions de Valgrisenche i Cogne recorrent indrets de gran vellesa on destaquen durant els primers dies els paisatges glacials i els últims la diversitat de la fauna i flora, com ara els rododendres, les marmotes, els isards, les àligues reials i les cabres salvatges, entre d'altres espècies protegides.

Tanmateix la ruta ascendeix a 3 cims que superen els 3000 metres, destacant la impressionant vista de que gaudirem des del cim de de Becca de Travesiere.

La zona que recorrem pertany a la regió autonoma de la Vall d'Aosta.
 

 


 

TREKKING GRAN PARADISO

ETAPA 1 Valgrisenche >
Uselleries >
Refugi Mario Bezzi
  790 m
   190 m
¾
03:40 h
ETAPA 2 Refugi Mario Bezzi >
Coll Bassac Derê > Becca della Traversiere (3337 m) >
Refugi Benevolo
1140 m
1130 m
¾
07:00 h
ETAPA 3 Refugi Benevolo >
Coll Basei / Nivoletta > Punta Basei (3383 m) > Ref. Savoia >
Pont (Valsavarenche) > Eaux Rousses (Valsarenche)
1075 m
▼ 1410 m
¾
08:55 h
ETAPA 4 Eaux Rousses (Valsarenche) >
Leviona d'en Haut > Coll Lauson > Punta del Tuf (3393 m) >
Refugi Vittorio Emanuele II
1795 m
   815 m
¾
  08:15 h
ETAPA 5 Refugi Vittorio Emanuele II
Herbetet > Pont Eurfalet > 
Valnontey (Cogne)
▲   175 m
1070 m
¾
  04:40 h


Dificultat

Consulteu recomanacions generals

Només trobareu algun pas força aeri durant l’etapa 4: descens del coll Lauson; i etapa 5: entre refugi Vittorio Sella i Herbetet. A l'etapa 3: petit tram equipat amb una corda fixa per ascendir a la Punta Basei. Les persones sense vertigen superaran aquests passos sense cap problema.

Ep, però som als Alps i aquí el principal problema sempre és el temps. No us ha de sorprendre que el ple agost hi nevi a les cotes altes (3000 metres) o els temuts canvis sobtats de temps a que tota aquesta serralada està acostumada. Cal estar ben informat de la previsió meteorològica que podeu consultar a tots els refugis o les webs meteorològiques de Cogne o de la Vall d'Aosta.

Els camins estan molt ben definits i marcats. Només pot oferir algun petit dubte algun tram de l'etapa 2. Tots els camins segueixen una numeració que trobareu en el mapa. Per exemple si itinerari fins a un refugi és el 12, els camins que surten d’aquest seran el 12a, 12b, 12c, etc. Hi ha marques de pintura i suficients pals indicadors amb aquestes numeracions.  

Material

En principi, durant l’època esmentada, tot l’itinerari es pot fer sense grampons ni piolet, tot i que davant d’una eventual nevada un piolet podria ser d’utilitat. Potser amb un o dos pals de tresc faríem i també ens serien útils la resta del camí.

Consulteu les recomanacions generals per obtenir una llista detallada de tot el material (En construcció)

Localització i viatge

La Vall d'Aosta és una regió autònoma italiana de caràcter muntanyós que està situada al  noroest d’Itàlia. És la regió italiana més petita. Limita amb França a l'oest, amb Suïssa al nord i amb la regió del Piamonte al sud.

La regió comprèn 3.264 km quadrats y té una població de 113.000 habitants que parlen perfectament l’italià i el francès (també el arpita que és la llengua de la vida quotidiana). La capital de la regió és Aosta.

La població des d'on inicem la ruta és Valgrisenche a 28 Km al sud oest d’Aosta. Valgrisenche és un petit nucli de població on hi trobareu botiga de queviures, bar restaurant, basar i font. Està enllaçada amb Aosta amb 3 autobusos diaris. En aquesta població també trobareu per pernoctar la posti tappa de le vieux quartier (Cal reserva amb molta antelació)

El final de la ruta és al turístic nucli de serveis de Valnontey pertanyent a la població de Cogne, la porta d’entrada nord més important al Parc Nacional de Gran Paradiso. Tots els serveis. Cogne dista d’Aosta 26 Km que recorren un molt bon servei d’autobusos per una espectacular carretera.

El viatge de Barcelona a Aosta són uns 900 Km pel següent itinerari: Barcelona, La Jonquera (parar per posar benzina; a França és més cara), Montpellier (Excel·lent Area de Servei), Orange, Valence, Aix-les-Bains per autopistes A48 i A43 (No aneu per Grenoble, sempre hi ha més trànsit), Annecy, Chamonix, Tunel del Montblanc, Courmayeur i Aosta. Gairebé tot l’itinerari circula per autopista.

Hi ha opcions més econòmiques, maques i fins i tot curtes com la d’Albertville i Coll de Sant Bernard, però no dubteu que la més ràpida i còmoda és la que us hem proposat. Anant per feina el viatge per vies ràpides es pot fer en unes 10 hores.

En principi el viatge el podem fer en un dia, però si volem fer el viatge més descansadament o no podem sortir al matí, el podem dividir en dues etapes. El primer dia podem arribar fins una mica més endavant de Valence. A França s’estila molt parar a dormir en ruta en hotels de cadenes barates. Seria com el low cost dels hotels: hotels dignes sense cap més servei. Segur que entre Valence i Aix-les-Bains trobareu un lloc per passar la nit a prop de l’autopista per un preu raonable. Consulteu www.accorhotels.com. Cal reservar amb força antelació.

La nostra opinió per aquest trekking és que, en 1 o 2 dies, cal arribar a Aosta on deixarem el vehicle (Hi ha molta zona blava al centre, però es pot trobar aparcament) i anar amb autobús fins a Valgrisenche on iniciarem la ruta. Al final, a Cogne, no tindrem problemes per retornar a Aosta. A més, si hem d’abandonar la ruta per algun motiu sempre trobarem un autobús a Aosta. Si tenim el cotxe a un altre lloc haurem de fer combinacions d'autobusos que no sempre ens quadraran.

Dormir

Si hem de fer una nit a Aosta, a prop de l’estació d’autobusos no hi ha gaires opcions. Un hotel baratet que ens pot fer servei tot i que que sens dubte va tenir els seus dies de glòria fa molt temps, és l'hotel Turin. Podeu aprofitar per visitar Aosta, però tampoc us perdeu res si no la visiteu.

Ja a la ruta tots els refugis per on passem són guardats i alguns d'ells reben una alta ocupació durant els mesos d’estiu. Convé reservar amb antelació.

Us entendreu indistintament en Italià o francès. També en anglès a algun lloc. El prefix per telefonar des de Catalunya és el 0039 més els números que us indiquem. 

La primera nit la fem al Refugi Mario Bezzi. Per mi un dels millors refugis on he estat. Es pot reservar per telèfon 016597129, 0165552143 o mail  rifugio@rifugiobezzi.com. Dutxes d'aigua calenta.

La segona nit la passarem al sempre atapait refugi Gian Federico  Benevolo del Club Alpino Italiano. Reserves al O165936143 i 016643375 o al mail benevolo@benevolo.info

La tercera nit no la passem en refugi, sinó que baixem a la vall i tenim diverses opcions. Cal tenir en compte que la vall on arribem s’anomena Valsavarenche i hi ha diferents nuclis de població disseminats per tota la vall. Nosaltres acabem la jornada al nucli de Pont i d’aquí farem un curt enllaç en autobús fins el nucli de Eaux Rousses que es des d'on iniciarem la ruta l’endemà.
A Eaux les Rousses i ha la posti tappa de l'hostellerie du paradis que és la millor opció.
Una altra opció un quilòmetre més al sud es troba al nucli de població de Bien on es hi ha el càmping hotel Grivola. Llogen habitacions tipus alberg a preu raonable.
Ni a Eaux les Rousses ni a Bien trobareu cap altre servei. El nucli principal de la vall és Degioz a uns 3 quilòmetres de Eaux les Rousses (hi ha un camí paral·lel a la carretera)
Per la vall circulen 3 autobusos diaris.

La quarta nit al Refugi Vittorio Sella amb un guarda un tant peculiar. Reserves al 016574310 o on line. Dutxes d’aigua calenta pagant.

La cinquena nit al refugi d'Espuguettes. Malgrat ser francesos, us atendran bastant millor que la nit anterior. Les vistes des d’aquest refugi són de les més espectaculars del Pirineu. Reserves al 0562924063 (Telèfon del refugi) o al 0562923080.

Si us cal fer nit al final de la ruta, a Valnontey o a Cogne teniu moltes opcions

Aneu en compte si feu les reserves online o mitjançant el correu electrònic. És millor confirmar o fer directament la reserva per telèfon.

Una última curiositat: no trobareu un refugi italià sense un cafetera, com les del bar... 

 
 

Totes les fotografies d'aquest trekking són de l'home Gil i del Xavi