[PRINCIPAL] [VISITA SENDERS] [GRANS TREKKINGS] [EL SENDERISME] [ENLLAÇOS] [CONTACTE]

Estamos trabajando en la versión castellana  
ÍNDEX ORDESA

Època

Les excursions que us dèiem de la vall d’Ordesa, canó d’Añiscloo o vall de Gavarnié, no us recomano que les realitzeu durant els mesos de juliol i agost, ja que la massificació és d’escàndol; tampoc en ple hivern. Per la ruta que us proposem, en canvi, sí que és aconsellable fer-la durant els mesos estivals de juliol, agost o setembre.

L’època en que us garantiu la possibilitat de millor temps són les dues últimes setmanes de juliol o la primera d’agost. Abans podeu trobar massa neu, i després ja hi més possibilitats de que us plogui.

Dificultat

La ruta és realitzable per qualsevol persona que gaudeixi d’una bona salut i estigui mínimament en forma, tot i que quan més entrenats estigueu més tranquil·lament la podreu fer i més en gaudireu. Els desnivells a superar són considerables. En quan al nivell de dificultat, la ruta ressegueix senders d’alta muntanya que no cal desmerèixer. Alguna persona del grup hauria de disposar de sobrada experiència en aquest terreny. Trobareu alguns passos amb alguna dificultat, en principi fàcilment superables, almenys per persones avesades a l’alta muntanya:

*     Grimpada (I) per ascendir a la bretxa i refugi Tucarroya. Sense problemes. Cal utilitzar les mans per mantenir l’equilibri

*    Cara nord del Mont Perdut per la via al coll del Cilindro. Alguna placa de neu d'uns 30 graus o una mica més. Un pas en roca (II) hi ha una corda fixa i algun ancoratge. L’únic perill resideix en que la roca sol estar mullada i descomposta. Aconsellable assegurar a persones poc habituades. Ens pot servir una corda 8mm – 30 metres

*  Pujada i baixada de la bretxa de Rolando per pendents de neu màxim 40º, especialment al costat francès

*   Baixada al circ de Gavarnié. Pas de clavilles sense cap complicació. Es pot passar sense utilitzar-les, de fet no se si hi són, ja que no les varem trobar.

*       Problemes d’orientació superat el coll de Pineta per trobar el camí principal.

Material

Un factor decisiu en l’èxit d’una expedició és el pes que porteu a l’esquena. Els més animals podeu carregar tot el que vulgueu (Inclou els bascos que els veureu “pels puestos” amb unes motxilles que fan por); els mortals, però, intentarem reduir el pes al màxim. No té res a veure caminar amb una motxilla lleugera d’uns 10 Kg màxim, a caminar amb una motxilla pesada.

Aprofitarem totes les infraestructures de refugis. Sopar i dormir als refugis ens estalviarà portar un munt de coses: tenda, aïllant, sac de dormir, menjar, fogonet...

Intentarem eliminar gairebé tot allò del que puguem prescindir, tot i que cadascú tindrà aquell caprici que tampoc cal descuidar.

En principi, durant l’època esmentada, tot l’itinerari es pot fer sense grampons, però si que és recomanable portar un piolet lleuger. Les persones experimentades podrien passar sense, o potser portar un o dos pals que també ens serien útils la resta del camí.

En el següent enllaç teniu una llista completa de tot el necessari.

Localització

La població més propera al lloc d’inici i final de la ruta és Bielsa a la província d’Osca. Des d’aquesta població heu de prendre a l’oest la carretera que recorre la vall de Pineta en 11 Km fins el final 

La població amb tots els serveis més próxima es Ainsa a la comarca del Sobrarbe.


Dormir

Tots els refugis per on passem reben una alta ocupació durant els mesos d’estiu, per aquest motiu i per evitar sorpreses com la de dormir al carrer, és altament aconsellable que reserveu amb antelació. Quanta més millor, no passa res per reservar 6 mesos abans.

Si realitzeu el viatge des de lluny és preferible que la primera nit la passeu a la Vall de Pineta. La millor opció és el refugi de Pineta, 1’5 Km abans d’arribar al final de la carretera de la Vall de Pineta. Reserves al 974501203, refugiopineta@hotmail.com

La segona nit al refugi de Tucarroya és l'única que no admet reserva. Es tracta d’un refugi lliure on el primer que arriba agafa lloc. És força gran i ni que sigui a terra hi trobareu un lloc. Està força ben condicionat. Hi ha mantes i matalassos. Recomanable no arribar a les 9 de la nit.

La tercera nit la passarem al sempre ple refugi de Goriz. Cal reservar amb molta antelació al 974341201 o on-line a traves de la web.

La quarta nit al refugi de la "Brèche de Roland o des Sarradets" en territori francès. Cal reservar al 0683381324 (Telèfon del refugi) o 0562369323. Compte, estigueu preparats per qualsevol cosa. Aquests francesos són molts seus (per dir-ho d'alguna manera) i encara, que tingueu reserva, si arriba un francès a última hora us tocarà dormir al terra. Com a mínim us donaran sopar i sostre, cosa que no us donarien si no tinguéssiu la reserva. Ah!, i no us oblideu, malgrat tot, de fer bona cara i ser agraïts (Fins i tot si els feu alguna reverència tampoc estarà de més...)

La cinquena nit al refugi d'Espuguettes. Malgrat ser francesos, us atendran bastant millor que la nit anterior. Les vistes des d’aquest refugi són de les més espectaculars del Pirineu. Reserves al 0562924063 (Telèfon del refugi) o al 0562923080.

Menjar

En tots, excepte Tucaroya, efectuarem la reserva amb la opció de mitja pensió, és a dir  sopar, dormir i esmorzar.

Tingueu en compte, però, que encara no he trobat un refugi francès en que donin un esmorzar decent. Tampoc és gaire millor als d’aquí. El sopar en canvi és bo i en quantitat.

Solucionat l’esmorzar i el sopar, durant el dia haurem de portar menjars amb alt contingut energètic, que pesin i ocupin poc i que es conservin adequadament. Una altra opció (per sibarites) és aprofitar els refugis i comprar el dinar tipus picnic que venen; així ja no cal carregar gairebé res de menjar.

Per la primera nit al refugi Tucarroya porteu menjar que no ocasioni gaires deixalles, per exemple si porteu una llauna, aquesta l’haureu de carregar la resta de la ruta. No crec que per una nit calgui carregar el fogonet. Millor menjar fred i ja sopareu calent el pròxims dies.

 

                                                                                             

ÍNDEX ORDESA